RSI klachten: wat zijn het?

Met RSI klachten doelen we op een verzameling van spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, armen, schouders en nek. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. De klachten ontstaan dan ook door herhaaldelijke bewegingen met bepaalde spieren, waardoor je een continue spierspanning krijgt. Tegenwoordig is vooral langdurig achter de computer werken een grote oorzaak van RSI. De doorbloeding wordt slechter en je spieren kunnen pijn doen. RSI heeft net als bijvoorbeeld een burn out een sluipend verloop. Wanneer je niet tijdig ingrijpt, kan het echter voor veel pijn zorgen en is uitval op het werk onvermijdelijk.

Een aantal belangrijke RSI klachten om vroeg te signaleren:

  • Tintelingen in hand/pols/arm
  • Een koud en doof gevoel
  • Chronische pijn en stijfheid
  • Hoofdpijn (bij RSI nek)
  • Uiteindelijk aanhoudende pijn en krachtsverlies
  • Zwelling, verkleuring van de huid, verlies grijpvermogen (laatste stadium RSI)

RSI voorkomen

Wanneer jij of je werknemer RSI klachten ontwikkelt, is er vaak een langdurig herstelproces nodig. In ernstige gevallen is het zelfs helemaal niet meer mogelijk dagelijks achter de computer te werken. Zowel de werknemer zelf als de werkgever hebben dan ook een rol in het voorkomen van RSI. Het is onderdeel van een goed ziekteverzuim preventiebeleid.

Hoe kan je RSI voorkomen bij werknemers:

  • Zorg voor een goede werkplek en werkomgeving. Denk aan ergonomische zaken, die de juiste lichaamshouding bevorderen. Schakel hiervoor eventueel een professional in. Een prettige temperatuur en rustige omgeving helpen ook mee.
  • Wees alert op RSI klachten bij medewerkers. Ga in gesprek en neem indien nodig al in een vroeg stadium maatregelen, samen met de arbodienst.
  • Geef medewerkers tijd om regelmatig te pauzeren, werk af te wisselen en te bewegen. Dit helpt RSI te voorkomen. Zorg voor mogelijkheden om te ontspannen, door bijvoorbeeld een fitnessruimte, bedrijfstuin of stoelmassage op de werkvloer aan te bieden.

RSI massage: wat levert het op?

Om medewerkers waardering te tonen, ontspanning te gunnen én RSI klachten te voorkomen, is stoelmassage een uitstekend middel. Door dit op de werkvloer periodiek aan te bieden, ontstaat er aandacht voor het welzijn van de medewerkers. De bloedcirculatie wordt tijdens de massage gestimuleerd en het lichaam ontspant en krijgt meer energie. Een fijne manier om persoonlijke aandacht te krijgen voor de medewerker, voor de werkgever een laagdrempelige manier om aan verzuimpreventie te werken.

Meer weten over RSI klachten?

Neem dan gerust contact met ons op.