Aanraken: luxe of levensbehoefte?

De kracht van aanraken is buitengewoon groot. Vaak zien we het als een luxe, je gunt jezelf misschien af en toe een vertroetelbehandeling of massage, maar niet te vaak. En als je het druk hebt, heeft dit geen prioriteit voor je. Maar eigenlijk is dit niet terecht. Aanraking is een essentiële voorwaarde voor een gezond en vitaal leven. Een levensbehoefte zelfs. Je zou het jezelf veel vaker moeten gunnen. Het taboe op aanraken zou eindelijk eens doorbroken moeten worden. Vitaliteit Nederland maakt zich sterk voor deze gedachte.

Wat doet aanraking met je?

Wanneer je goed contact hebt met je lichaam voel je je krachtiger, gezonder en gelukkiger. Door te werken onder hoge werk- en tijdsdruk verlies je de nodige emotionele en fysieke binding met jezelf. Belangrijke signalen neem je niet meer waar, totdat het een keer helemaal fout gaat. De meest voorkomende klachten van stress zijn: slapeloosheid, vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn en slechtere concentratie. Lees ook meer over RSI en burn out symptomen. Aanraking werkt hierbij helend, het kan de symptomen drastisch reduceren of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Bij een positief ervaren aanraking komt vooral het ‘knuffelhormoon' oxytocine vrij. Oxytocine zorgt ervoor dat we banden met anderen aangaan. Het komt bijvoorbeeld ook in grote concentraties voor in het brein van moeders tijdens de bevalling en borstvoeding, en zorgt ervoor dat ze hun baby zo ongeveer continu willen vasthouden en verzorgen.

Ook op latere leeftijd biedt aanraking ons allerlei geestelijke en lichamelijke voordelen. Niet alleen stress, ook angst en depressieve symptomen nemen erdoor af. Ook kan aanraking pijn verminderen en blijken mensen door massage minder agressief te worden. Symptomen van boulimia en anorexia nervosa kunnen erdoor verminderen, en mensen met HIV krijgen meer en beter functionerende ‘natural killer cells' in hun immuunsysteem. Ook hoge bloeddruk vermindert bij mensen die worden gemasseerd.

Aanraken op de werkvloer: stoelmassage voor vitale medewerkers

Wat kan je als werkgever nou met deze informatie over de kracht van aanraken? Want aanraken op de werkvloer, dat is toch ongepast en kan al snel grensoverschrijdend zijn? Een effectieve en laagdrempelige manier om medewerkers te laten profiteren van de kracht van aanraking, is stoelmassage op het werk. De stoelmassage wordt door een professional gegeven, op een rustige plek en uiteraard met volledige toestemming van de medewerker. Het feit dat de massage door de kleding heen wordt gegeven, maakt het erg laagdrempelig. En toch profiteert de medewerker van de positieve effecten, hij/zij voelt zich energieker en vitaler. Het werk preventief tegen stressklachten en is een prettige manier om aandacht vanuit je werkgever te ontvangen.

Meer weten over de kracht van aanraking en stoelmassage?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven graag meer informatie in een persoonlijk gesprek.