Als we het hebben over het beïnvloeden van je gezondheid en vitaliteit, dan zijn er twee hele belangrijke factoren: voeding en beweging. Voor een gezond lichaam en goede geestelijke gezondheid zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Advies over voeding en beweging geeft Vitaliteit Nederland dan ook graag op het werk. Ziekteverzuim preventie en het hebben van aandacht voor medewerkers zijn hierbij een belangrijke motivatie voor organisaties.

Advies over beweging

Misschien speelt beweging wel de belangrijkste rol als je het hebt over vitaliteit. Want uit onderzoeken komt naar voren dat te weinig bewegen, oftewel teveel zitten, meer schade veroorzaakt dan we tot nu toe dachten. En waarom? Omdat de mens niet bestand is tegen het vele zitten! In de loop van de jaren is comfort steeds belangrijker geworden. Gemak dient de mens, en dus gooien we de was in de wasmachine, gaan met de roltrap en kopen een elektrische fiets. Je boodschappen doe je gewoon online, ook daarvoor hoef je de deur niet meer uit.

Kantoormedewerkers ondervinden de meeste nadelige gevolgen van het vele zitten. Zij zitten soms wel 15 uur per dag. Met talloze klachten als gevolg, zoals RSI, stress, vastzittende spieren, overgewicht en natuurlijk de burn out symptomen.

Is het zitgedrag en gejaagde bestaan van medewerkers herkenbaar? Zijn er allerlei ‘smoezen’ om niet meer te bewegen, door het drukke gezinsleven en de vele deadlines? Kom dan als werkgever in actie. Meer bewegen doet de medewerkers goed en helpt bij het thema ziekteverzuim preventie. Een win-winsituatie. Wij geven graag advies op maat om bewegen te integreren op de werkvloer en medewerkers aan te moedigen vitaal te worden.

Klant aan het woord

“Ramon Menger verzorgt al twee jaar stoelmassages bij ons, Bentacera, in Drachten. Hiervoor komt hij twee keer per maand langs op de werkvloer. Wij zijn hierover ontzettend tevreden, vooral door zijn enthousiasme en grote betrokkenheid. Hij geeft ook bewegings- en voedingsadviezen aan degenen die daarvoor openstaan. Deze bijdrage aan de vitaliteit van onze medewerkers stellen wij bijzonder op prijs”, aldus Willem Miedema van Bentacera.

Voeding

Er is nog nooit eerder zoveel onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en het alsmaar stijgende aantal welvaartsziekten. Die aandacht is ontzettend welkom, maar wij Nederlanders zijn hierin nog best conservatief. Hypes worden afgedaan met ‘doe maar normaal’ en ‘gedoe’ met voeding is aan veel mensen niet besteed.

Toch is het de moeite waard om in het licht van vitaliteit naar je voedingspatroon te kijken. Voeding is namelijk de grootste oorzaak van alle welvaartsziekten.

Cijfers tonen aan dat er iets helemaal mis is gegaan met de ontwikkelingen in de voedselindustrie. Zolang er omzet mee te behalen valt verandert er weinig tot niets. Dit maakt dan ook dat jij zélf verantwoordelijk bent voor de juiste voeding, om gezond en fit te blijven. Als werkgever kan je hierin ook een rol spelen. Voorlichting over waardevolle voeding en een gevarieerd eetpatroon bijvoorbeeld, maar ook aanpassingen in de bedrijfskantine. En is die snoepautomaat nou wel een goed idee in de gang? De medewerkers zitten tenslotte ook al zolang, wat is er nodig om ze vitaal te houden? De harde werkelijkheid is namelijk dat veel medewerkers toeleven naar een welverdiend pensioen. En door stress, te weinig beweging en slechte voeding dit misschien niet eens halen. Dat moeten we voorkomen, net als verzuim.

Meer weten over voeding en beweging?

Vitaliteit Nederland buigt zich graag samen met jullie over dit soort vraagstukken.

Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.